Funktionellt och personligt i ett plan

Efter att Annica och Andreas hade letat hus i två år föll istället valet på att bygga nytt. Resultatet blev ett modernt enplanshus med personliga tillval i skånska Hofterup.

Annica och Andreas bodde i lägenhet i Malmö men började känna en längtan efter något större. Paret hade tankar om att skaffa ett syskon till sonen Algot, och kände att lägenhetslivet hade spelat ut sin rätt. – Både jag och “Andy” är uppväxta i hus, och kände att det livet var något vi ville kunna ge till våra egna barn också. När man får barn vill man gärna kunna öppna dörren till trädgården så att barnen kan springa ut och leka, berättar Annica. Paret började nu leta efter befintliga hus och gick på en mängd visningar i området mellan Malmö och Helsingborg, men inget hus kändes helt rätt. – Vi hade redan sålt vår bostadsrätt och flyttat in i en hyresrätt. Men vi visste inte hur lång tid det skulle ta att hitta ett hus vi gillade, säger Annica.

MYSIGT OMRÅDE
I två års tid letade paret efter hus, men hade ännu ingen tanke på att bygga nytt. Men så en höstdag år 2018 dök det upp en tomt i det lilla samhället Hofterup, i närheten av Löddeköpinge där Andreas hade växt upp. – Det var rätt roligt för vi hade kört förbi det här området några månader tidigare och jag sa redan då att jag tyckte det verkade mysigt. Och så dök plötsligt den här tomten upp! berättar Annica och fortsätter: – Vi ringde på studs och sa att “vi tar den!”. Det var nog tur, för senare berättade mäklaren att han hade blivit nerringd av andra spekulanter, som dessutom hade försökt buda över.

Tomten var den sista i ett planlagt område, och i kontraktet ingick att de skulle bygga ett hus från tillverkaren C4 Hus. Tomten var rätt långsmal och liten, och paret behövde även anpassa sig efter grannarna i området. Men detta såg de inte som en begränsning, utan istället som en möjlighet. – Jag är kreativ som person och har ett kreativt jobb. Jag kände direkt när jag kom hit att platsen var helt rätt för oss, och resten fick vi helt enkelt lösa, berättar Annica.

FLEXIBEL HUSMODELL
På grund av den begränsade tomtytan var paret ganska låsta till vissa typer av hus. Trots det kunde de snart enas om en modell från C4 som kändes bra för dem, ett enplanshus på 137,6 kvadratmeter med namnet Lugnet 3. – Vi hade pratat med många som bodde i hus och efter det kommit fram att vi ville ha ett enplanshus. Det kändes både attraktivt men också som ett bra val när man har småbarn. Och så gillade vi planlösningen som kändes väldigt praktisk, berättar Annica. I den ena delen av huset finns en “barndel” med tre sovrum som binds samman av ett mindre allrum. I mitten av huset finns gemensamma ytor med kök och vardagsrum i öppen planlösning. I andra delen av huset finns ett “master bedroom” med tillhörande badrum, klädkammare och tvättstuga. I hallen finns ännu ett badrum samt extra förvaring. – Då väntade vi vårt andra barn och försökte också tänka framåt i tiden. Vi tänkte att det skulle bli praktiskt när barnen blev lite större att de skulle få sin egna del i huset, säger Annica. Några grannar hade byggt samma husmodell och lät Annica och Andreas komma in och titta. Där och då fick paret också en idé till hur de ville anpassa sitt eget hus. – Grannarna hade öppnat upp mittendelen av huset upp till nock, vilket gav en otrolig rymd. Vi kände direkt att det var något vi också ville göra när vi byggde, berättar Annica. Paret fick en god kontakt med C4:s säljare och det var inga problem att anpassa huset efter deras önskemål.

 

– Det fungerade väldigt bra. Vi tog bort den ena väggen i köket så att det blev ännu mer öppet till vardagsrummet, tog bort öppningen mellan tvättstugan och klädkammaren, spegelvände fönstren i vardagsrummet samt valde till större fönster i köket. De var väldigt flexibla, berättar Annica och fortsätter: – Dessutom hjälpte C4 oss mycket gällande placeringen av huset. Vi fick ju lägga det lite speciellt på tomten för att det skulle få plats, nämligen med ena gaveln mot vägen. Men det gjorde också att vi fick söderläge på uteplatsen.

SMIDIG BYGGPROCESS
När husmodellens utformning var klar var det dags att skicka in bygglovsansökan. Processen gick smidigt och under tidig vårvinter år 2019 kunde bygget dra igång. C4 Hus bygger på totalentreprenad, vilket innebar att paret inte själva behövde vara delaktiga i bygget. Men trots det var de ofta på plats för att följa processen och se hur bygget fortskred. – Andy var här varje vecka och kollade in hur det gick. Jag jobbade rätt mycket under den perioden, men han filmade hela tiden vad som hände och höll mig uppdaterad, berättar Annica. Bygget rullade på utan större problem, men det fanns ändå saker som paret upplevde som stressmoment under byggprocessen. – Ibland var det väldigt snabba val att ta ställning till, exempelvis gällande målning. Vi hade nog inte tänkt så mycket på det och blev lite tagna på sängen. I efterhand kan man tänka att vi borde ha varit mer förberedda gällande sådana detaljer, berättar Annica. I juni stod så huset klart och den lilla familjen kunde flytta in. Och det var precis i rättan tid – två veckor senare föddes nämligen dottern Alva.

 

 

PERSONLIGA DETALJER
Från hallen ser man rakt igenom huset och fönstren i vardagsrummet. Härifrån har man också tillgång till en toalett samt en mindre klädkammare. Till golvet har paret valt ett slittåligt klinker. I resterande ytor, förutom i badrummen har paret valt ett vitpigmenterat parkettgolv i ek. – I min drömvärld hade vi lagt ett betonggolv, men samtidigt är det fint med trägolv, och det kändes mer praktiskt med två små barn i huset, berättar Annica. Till vänster från hallen hittar man barnens allrum, och i anslutning till detta finns tre sovrum på 10 kvadratmeter var. – I allrummet valde vi en grön kulör som fondvägg, vilket faktiskt blev väldigt bra. Kulören är varken för kall eller varm, utan passar perfekt, berättar Annica. I två av de anslutande rummen satsade man också på fondväggar, i rosa respektive mörkgrått. I parets sovrum i “vuxendelen” blev det också en vägg i mörkgrått. – Det var ändå kul att få in lite färg, och inte bara köra på vitt. Det fick bära eller brista – i värsta fall kan man ju måla om senare, säger Annica.

Grannarna med samma husmodell valde att sätta in pardörrar i öppningen till “barndelen” i huset och detta är något som paret i efterhand också funderat på. – Nu är barnen så små, men i framtiden kanske det blir aktuellt. Det känns ganska smidigt att kunna stänga mellan de olika delarna och på så sätt skapa mer avskildhet, säger Annica. I mitten av huset finns vardagsrummet och köket, placerade i öppen planlösning. Paret valde ett modernt kök i grått, och lade mycket tid på att få det precis som de ville ha det. – Allting är så klart en ekonomisk fråga, men samtidigt är ett husbygge “once in a lifetime”, och därför försökte vi att inte snåla för mycket. Vi valde helt enkelt det köket som vi ville ha, berättar Annica och fortsätter: – Detsamma gällde badrummen där vi lade mycket tid på att hitta klinker och kakel som vi verkligen tyckte om. I badrummen har paret valt ett grått, och något betongaktigt klinker. I duschen har man lagt en terrazzoplatta. – Badrummen är inte jättestora, men det blev ändå en härlig spakänsla, framförallt i det stora badrummet med badkar, säger Annica.

Annica, som jobbar med inredning till vardags, har lagt ner mycket tid på att skapa en egen stil i hemmet: – Jag gillar att ha det ganska avskalat, men det får gärna kännas personligt. Jag har åkt mycket på loppisar och hittat detaljer som jag tycker sätter en egen prägel på hemmet. Det blir mer levande då, även om basen i sig är rätt “clean”.

Vad är det bästa med huset?
– För det första så är det här ett fantastiskt litet område med superbra grannar. Det bästa med huset är rymden – vi är så glada att vi öppnade upp till nock, vilket både ger ljus men också förstärker känslan av gemenskap i huset.
Har ni något tips till andra husbyggare?
– Ja, att prata med någon som bor i hus. Vad upplever den personen som fördelar med sitt hus? Vilka nackdelar finns? Vad ska man tänka på? Det är verkligen guld värt att ha någon att fråga som har erfarenhet. Och så ska man tänka till ett varv extra gällande olika val. Man bygger ju inte hus många gånger i livet – gå på din magkänsla och välj det som du faktiskt kommer trivas med!

.

Husreportage i Vårt Nya Hus, nr 7 2021.

Aktuella husvisningar
Datum för kommande visningar